четвртак, 29. јануар 2009.

Biti astronom...

Inspirisana prethodnim postom koleginice, da se i ja osvrnem na pitanje šta znači biti astronom. Ja recimo ne znam koje su sve zvezde na nebu, niti znam baš sve nebeske objekte koji se trenutno mogu videti, o nebeskim pojavama koje predstoje često saznam iz javnih medija (nije baš da mi astronomi imamo neku mailing listu gde jedni druge obaveštavamo o pomračenjima koja dolaze i sl... mada to ne bi bila loša ideja), o pojavama koje sam „promašila“ u glavnom saznam sa Astronomy Picture of The Day sajta (koji je, by the way, sjajan da nešto novo iz astronomije svaki dan naučite/vidite), mali kućni teleskop ne posedujem, velike teleskope na opstervatorijama koje sam morala da koristim za demonstracije studentima se u glavnom plašim da ne pokvarim il, ne d’o bog, nešto slomim mojim neiskusnim rukovanjem, i verujem da je skoro svaki amater astronom neuporedivo veštiji od mene u svemu ovome.

Možete se sada pitati „Pa ko ti onda dade dozvolu da pišeš ovde i soliš svima pamet!??“. Odgovor je vrlo jednostavan ... ja dadoh sebi dozvolu and there’s nothing you can do about it! ;) Šalim se malo, šalim se jer biti astronom je mnogo šire. Između ostaloga to uključuje pisanje blogova :), jurcanje po administraciji da se srede papiri za već nešto što je opet iznenada preko potrebno, zastajkivanje na hodnicima da se javi i popriča sa studentima oko nečeg već sto treba ili tek tako, trčanje u neku prodavnicu u fazonu uradi sam da se nabave razni rekviziti potrebni za Festival Nauke (u Novom Sadu) koji trenutno organizujemo, organizovanje studentskih radionica i letnjih škola što uključuje slanje gomile emailova bez kraja i konca, pisanje tekstova za sajt opet neke konferencije koja predstoji, držanje javnih popularnih predavanja, ježenje svaki put kad se začuje „A jel radite vi natalne karte?“ i beskonačno raspravljanje o tome da astrologija nije nauka, da su ljudi sleteli na Mesec, da su Zemlja i Svemir mnogo stariji od 5000 godina, instaliranje reinstaliranje ovog ili onog kompjutera sebi i/ili nekome već, ... ah da, po nekad dodjemo i do teleskopa da pogledamo Mesec i Jupiter, onako, za svoju dušu.

Još uvek ne vidite astronomiju u svemu tome? To je zato što je svaki astronom (pa i svaki drugi naučnik)u stvari jedan astronomski sistem. Baš kao Sunčev sistem! Sunce je centar sistema – astronom je u srži baš to – astronom. Al ima tu još puno drugih stvari, „letećih“ obaveza i poslova, koji nas čine – baš kao planete, koje su isto tako bitne. Pa najbolja stvar kod tog našeg Sunca je što je naše – što u njegovom sistemu postoji Zemlja, što postojimo mi! Ono što je za Sunce Zemlja, meni je recimo popularizacija i promocija nauke (gde mi je naravno astronomija glavni favorit :)). Tako da ima tu još dosta bitnih stvari koje čine jednog astronoma. Al ono zašto sam počela ovu priču (al malo odoh u širinu i skrenuh sa teme, oprostićete mi na senilnosti) je želja da kažem i objasnim da astronomija je samo jedna lepa priča za pred spavanje ako u nju ne uključite fiziku i matematiku. Tu je suština! I zato, iako sam za 4 godine osnovnih studija koristila teleskop samo jednom, učila sazvežđa samo onako ovlaš, ja sam i dalje astronom, tačnije astrofizičar, jer znam kako stvari u Svemiru rade, kako žive i nastaju, kako umiru... ili se bar trudim da saznam tako što ispisujem na papire i papire žvrljotina sa nekim, na izgled, gadnim jednačinama, sedim za kompjuterom 12 sati dnevno čitajući naučne radove i pišući neke kompjuterske programe i simulacije, crtajući grafike, obrađujući podatke koje je već neki drugi „pravi“ astronom dobio teleskopskim posmatranjem. U nadi da ovo što cu sada reći neće uplašiti ili još gore oterati nekog posetioca ovog bloga, reći ću da, u svemu tom što radim, ključ, glavni alat bez kog ne bi moglo, su u stvari fizika i matematika, primenjene na Svimir, naravno. I zato su bitni svi ti kolokvijumi i nekada i „smarački“ predmeti kroz koje svaki mladi astronom/astrofizičar mora da prođe. Da bismo razumeli. Da bismo znali da objasnimo a ne samo da ispričamo. Da bi bili astronomi u srži.I zato, mlade kolege, samo učite, a vi slučajni prolaznici znajte da se iza tog našeg romantičnog posmatranja neba krije ipak "tvrda" nauka :).

3 коментара:

BlaBlagger је рекао...

Stvarno, da li radite vi natalne karte? I ako ne radite, sto ne radite? ;)
Dobro, sada malo manje ličite na vanzemaljce, moram priznati. Mada, dve glave ili jedno oko (radi boljeg gledanja kroz teleskop ;) ) bi vam sasvim pristajale!
Pozz,

Silvana је рекао...

:) ustvari postoji nacin da se broj takvih upita smanji: na pitanje 'sta ste' odgovara se ne astronom, vec astrofizicar. Fizika se medj' pukom smatra za 'ozbiljniju nauku' (kako se odredjuje "ozbiljnost" neke nauke, beats me...) te se horoskopi ne pominju tako (o)lako.

Ibr је рекао...

Здравейте., бих искал да Ви попитам, от къде мога да намеря тениска с емблемата на Международната година на астрономията? Горе на снимката видях че има такава тениска, и заради това питам, от къде мога да си поръчвам такава тениска?

Zdraveyte., bih iskal da Vi popitam, ot kade moga da namerya teniska s emblemata na Mezhdunarodnata godina na astronomiyata? Gore na snimkata vidyah che ima takava teniska, i zaradi tova pitam, ot kade moga da si porachvam takava teniska?