недеља, 8. март 2009.

No. 3/II

Na listi facility-ja odn. opservatorija, teleskopa i instrumenata u Čileu na redu je

Cerro Paranal (ESO)



Nedaleko od Antofagaste na vrhu Cerro Paranal na 2635m, smestilo se četiri teleskopa prečnika ogledala 8.2m koji mogu da rade i pojedinacno, ali i u svim kombinacijama zajedno. Uz jos četiri pomoćna teleskopa prečnika ogledala 1.8m četiri VLT-a (eng. Very Large Telescope) čine jedinstveni 'instrument' odn. obrazuju interferometar. Datum početka rada odn. vreme tzv. 'First light' je maj 1998. godine. Pri inaguraciji opservatorije, 1999. godine suvoparna imena odredjena tehničkom nomenklaturom U(nit)T(elescope)1, 2, 3 i 4 zamenjena su nazivima nebeskih pojmova na jeziku Mapundungu. Mapundungu je maternji jezik najveće grupe/najvećeg naroda domorodačke populacije, Mapuche indijanaca (čita se Mapuče), a teleskopi su dobili imena: Antu - Sunce, Kueyen - Mesec, Melipal - sazveždje Južnik krst i Yepun - zvezda Danica, tj. Venera (Mapundungu nazivi se čitaju kao: antu, kejen, melipal i jepun).

Antu može poneti tzv. gostujući instrument, zatim CRIRES odn. CRyogenic high-resolution InfraRed Echelle Spectrograph i FORS odn. FOcal Reducer Spectrograph. Na Kejen se mogu montirati FLAMES, XSHOOTER i UVES. Melipal je opremljen ISAAC-om, VISIR-om i VIMOE-om. Jepun "nosi" HAWK-I (eng. High Acuity Wide field K-band Imager), SINFONI i NaCo koji se suma Nasmyth Adaptive Optics System (NAOS) i Near-Infrared Imager and Spectrograph (CONICA).

Zaista nedostaje jedan "pošteni" rečnik astronomskih pojmova... Sigurna sam da svako od nas ima neke zabeleške sa strane kako se prevode termini koji se najčešće javljaju u specifičnoj oblasti istraživanja, ali sevap bi bio imati jedan kompletan rečnik... Anyone?

U interferometrijskom modu, na raspolaganju su dva intrumenta: AMBER i MIDI.

Na istom mestu su (ili će biti) još dva teleskopa: 2.6m VST (VLT Survey Telescope) i 4m VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy).

Istočno od Antofagaste u podnožju Anda oko sela i u selu San Pedro de Atacama (oko 3000 stanovnika, ne računajući strance astronome i inženjere na svojim radnim mestima, ni turiste kojih u jeku sezone bude oko 50 000) nalaze se bazni kampovi radio opservatorija, APEX, ASTE, CBI, NANTEN-2, ALMA, ali o njima, zajedno sa SEST-om, u No. 3/III, prosto mora 0:-)

---

Ako malo razvučem odrednicu "uskoro" na recimo 10-20godina, onda spisak dolazećih teleskopa zaista zaslužuje jedno "WOW!!!" i bez ikakve sumnje obećava sjajno zabavan radni vek (bar pojedinih) astronoma i astrofizičara u prvoj polovini XXI veka.

- E-ELT - the European Extremly Large Telescope



sa svojih planiranih 42m 'prečnika' E-ELT je svakako tužno smanjena verzija sanjanog 100m OWL-a (OverHelmingly Large) teleskopa. Datum početka rada je, nadajmo se, negde 2018. godine. Do kraja ove godine biće doneta odluka i o smeštaju teleskopa, nakon što je lokacija Aklim u Maroku otpala u igri su još: Čile/Ventarrones, Argentina/Macon (geografska širina slična g.š. Paranal opservatorije) i Španija/La Palma, Roque de los Muchachos.


- GMT - the Giant Magellan Telescope



'prečnika' 24.5m GMT biće smešten na lokaciji opservatorije Las Campanas (vidi No 3/I). Planira se da počne sa radom oko 2019. godine.


- LSST - the Large Synoptic Survey Telescope



Ogledalo od 8m LSST deluje sićušno spram prethodna dva navedena teleskopa, ali za razliku od njih LSST ima vrlo precizno odredjen 'zadatak' i svrhu. Planirano očekuje 'the first light' negde 2014, a punu operativnost 2016. godine. Biće smešten na planinskom vrhu Cerro Pachon (vidi No 3/I) koga će deliti sa teleskopima Gemini South i SOAR.

3 коментара:

Kristina је рекао...

Fotografije su fantasticne! =) Sta je potrebno uraditi da bi se doslo na tamo osim naravno para? =)

Silvana је рекао...

Pretpostavljam da ne mislis samo na prijateljku posetu - za to ti trebaju samo pare za put :)

Za radnu posetu stvari stoje ovako: u principu svi teleskopi su otvoreni za sve, zahtev za odredjeno posmatracko vreme se primarno ceni po kvalitetu, a ne po zemlji porekla prvopotpisanog (podrazumeva se da je to Principal Investigator (PI) projekta, tj. najverovatnije ce gro posla, od pisanja, do posmatranja i obrade, ta osoba uraditi). E sad, nacelo je jedno, a praksa ponekad malo drugacija. Po pravilu - znaci ne uvek i ne obavezno, ako imas dva projekta jednako ocenjena, a mesta samo za jedan, prolazi onaj iz 'zemlje domacina'.

Ti stasavas, cini mi se, taman na vreme. Zato sto je jedini nacin za trajniji boravak konkurisanje za PhD kod ESO, Santiago based. Ako i ides na neki od USA univerziteta koji su u konzorcijumima njihovih teleskopa, a tema ti je vezana za posmatranje juznog neba, sedis u USA i putujes, doduse cesto, na posmatracke sesije u Cile.

Najsire mogucnosti su da kao postdok odes ili u ESO, opet based in Santiago, ili u USA ili u Cile. Cile pominjem ovde po prvi put zato sto tek na nivou postdoka imas normalnu platu. Stipendije za Cielanske PhD su studentske, dovoljne za zivot i jos ponesto sa strane. ako posmatras samo zaradjen novac, recimo za povratnu kartu do Evrope/Srbije ti treba ustedjena u steku visemesecna stipendija. Ali da, cinjenica je da postoji mogucnost PhD studija u Cileu.

Kristina је рекао...

To je zaista lepo! :) Kroz koju godinu ce ovo sto ste rekli ce, uci u ozbiljno razmatanje!!! :)