понедељак, 30. март 2009.

G33k specijal: World Wide Telescope!

Hubble! Spitzer! Chandra! Prosečnom čoveku prethodna tri naziva verovatno ne govore puno, dok se prosečnom astronomu, pri samoj pomisli na Hubbla! Spitzera! i Chandru! u ekstatičnom ushićenju zasijaju oči B-) Pre oko godinu dana Microsoft je objavio aplikaciju World Wide Telescope programa, koji vam omogućuje da zavaljeni u stolice obrnete turu po svemiru i istražite sve ono što su dotična tri svemirska teleskopa, ali i neki od najvećih lociranih na Zemlji, ikada otkrili.

Helix maglina


Šta je novo? U dosadašnjem programu mogli su da uživaju samo korisnici Windowsa. Download verzija je mogla da se instalira isključivo u ovom operativnom sistemu. Međutim, Microsoft je u dogovoru sa NASA-om odlučio da program učini dostupnim i korisnicima drugih operativnih sistema. Najnovija verzija, WorldWide Telescope Web Client se pokreće u Microsoft-ovom Sileverlight-u 2.0, koji je dostupan za Windows, Mac i Linux sisteme. Jednom kada instalirate Silverlight 2.0 na vašem računaru, WWT možete da pokrenete direktno iz vašeg omiljenog internet pretraživača.
Tako na primer, uz pomoć WWT možete da “sletite” na Mesec i vidite panoramu ovog nebeskog tela baš onakvu kavu su je videli prvi astronauti koji su ga posetili. Takođe WWT vam omogućuje da pratite rutu Opportunitija i da posmatrate Mars iz ugla ovog rovera. Čak i da malo bacite pogled na zalazak sunca na Marsu. Ako vam ovo nije dovoljno, podsetimo se da najpoznatija Hubblova slika, tzv. Hablovo ultraduboko polje, prikazuje najstarije objekte ikada snimljene u univerzumu, stare čak 13.6 milijardi godina.

Panorama Marsa


„Sve ovo će promeniti način na koji se bavimo astronomijom i način na koji predajemo astronomiju“, izjavio je Roy Gould, istraživač centra za astrofiziku pri Harvard-Smithsonianu predstavljajući WWT prvi put na TED konferenciji 2008. godine

Ovaj virtuelni teleskop nam zaista spušta univerzum na Zemlju. U Explore meniju se nalazi nekoliko foldera sa informacijama o Sunčevom sistemu, planetama, njihovim mesecima, maglinama, Hubblovim slikama ili prikazima univerzuma na talasnim dužinama koje prirodno nisu vidljive čovekovom oku. Kliknete na folder, a zatim na sličicu objekta koji želite da istražujete. Finding scope je vrlo intuitivan. Desnim tasterom miša kliknete na objekat koji vas zanima i onda vam se pojavi prozor sa linkovima koji vam, ako želite, pruža dalje mogućnosti za istraživanje (SIMBAD, SEDS, Wikipedia itd.). U Guided tours meniju nalaze se ture, urađene kao kratki filmići. Za neke od tura naracije su uradili veoma poznati astronomi i astrofozičari koji su na jednostavan, ali zanimljiv način pokušali da približe najmisterioznije pojave u univerzumu, kao što su tamna energija ili tamna materija, crne rupe, galaksije, magline iili eksplozije supernovih.

Mišem možete da se krećete na sve strane, scrollom da zumirate i da se udaljavate, možete sebi da priuštite i turu oko planeta, tik iznad Saturnovih prstenova ili da zavirite u neke od najmisterioznijih maglina u univerzumu.

Portal nudi terabajte podataka, koji više nisu privilegija samo naučnicima. "Korisnici mogu videti nebo snimljeno u X delu spektra, približiti se blještavim oblacima i potom se prebaciti na vidljivu svetlost i otkriti ostatke eksplozije supernove koja se dogodila pre nekoliko 1000 godina“, dodao je Roy Gould. Povodom WWT-a oglasio se čak i čika milijarder Bil Gejts "WWT je moćno obrazovno oruđe i nadam se da će nadahnuti mlade da istražuju svemir i nauku".
Let the force be with you, čika Bil! :D
And put your money where your mouth is! :D

Cena: besplatan
Velicina WWT: 20.2 MB
Veličina Silverlighta: 4.2 MB
Hardwerska zahtevnost: Windows SPII/Vista, DirectX 9.0c, Net Framework 2.0, Core2Duo 2GHz, 1gb RAM, graficka od najmanje 128 MB.

2 коментара:

rada је рекао...

super sto ste stavili ove programe za posmatranje svemira!!! Hvala!!! Pozdrav :) p.s. bas sam srecna sto mogu sad da posmatram svemir i planete suncevog sistema. odlican mi je hobi :)

Ivana Horvat је рекао...

Znaci, "radi" uputstvo! ;)
Odlicno! Drago mi je da ti se svidelo!
Pozdrav!