понедељак, 5. октобар 2009.

Gradić koji živi za astronomiju

          Sa’adat-Shahr je na prvi pogled najobičnije ruralno naselje u jugu Iranu. Nalazi se u oazi u sred pustinje. Njegovi žitelji, njih oko 16 000, žive pretežno od poljeprivrede i to od držanju voćnjaka i vinograda koji uspevaju u oazi. Međutim, ovo mesto je upselo da se nađe u centru pažnje mnogim svetskim medijima, kao gradić fasciniran astronomijom.

          Žene u ovom gradu prodavale su svoj nakit kako bi pomogle izgradnju opservatorije i nabavku teleskopa i ostalih istrumenata. Ostali su građani su se uključili u ovaj projekat na razne načine. Lokalne vasti su dozvolile astronomima da kada treba da se posmatra neki važan događaj mogu isključiti električnu energiju celom gradu, iako ovo naselje proizvodi malo svetlosno zagađenje, a da u okolini nema drugog izvora svetlosti.

Ceremonija otvaranja opservatorije


          Njihova opservatorija, u koju su uložili veliki trud, predstavlja malu građevinu sa 3-metarskom kupolom na vrhu. U njoj je smešten 11-inčni teleskop Celestron. Na jednom zidu opservatorije nalazi se ispisan odlomak iz Kurana na engleskom, farsiju (presijskom) i na originalnom arapskom jeziku. Sa vrha opservatorije pruža se pogled na gradić sa voćnjacima i vinogradima okruženi pustinjom. Odatle se mogu uočiti šatori i stada nomada koji su tu naseljeni.

Zid opservatorije sa citatom iz Kurana


          Astronomija predstavlja sastvani život ovog malog grada.

          Molitve u iranskim džamijama obavljaju se u podne i rano uveče. U pauzi između molitvi vreme se provodi u razgovorima o pojedinim delovima Kurana ili su aktuelne teme iz svakodnevnog života. Vreme posle poslednje molitve provodi se slobodno. Nebeski fenomeni su uvek bili deo učenja islama, što se vidi po brojnim i važnim islamskim astronomima u prošlosti. U Sa’adat-Shahr astronomija je više od toga. Ovde se često između molitvi u džamiji vreme koristi kako bi se građani obavestili o zanimljivim astronomskim dešavanjima podstičući ih da odlaze do opservatorije ispred koje su postovljeni teleskopi. Škola takođe učestvuje u popularizaciji astronomije i najavljivanju posmatranja za javnost.

          Projekat izgradnje opservatorije je ovom malom gradu bio od velikog značaja. On je jedan veliki primer za sve, kad se hoće može se.

3 коментара:

Silvana је рекао...

De izaberi ;o) na koju stranu bi da ode prica: na pripovedanje odakle ti tamo, ili razjasnjavanje kako radi i opstaje opservatorija ili u sire drustveno- istorijske pozadine

Videvsi fotografiju sa otvaranja, prva asocijacija mi bila da si se mozda osecala kao prase u Teheranu (definicija u Vukajliji pogledati i prethodni unos!), true or false?

Kristina је рекао...

Nisam bila tamo,cula sam od prijetelja o tome kako su zene prodavale svoj nakit radi gradnje opservatorije. Zaintrigiralo me je to, pa sam usput saznala da ceo grad gaji posebnu ljubav prema astronomiji i to sam zelela da pokazem. Mene je odusevilo to sto je jenda mala zajednica uspela da se dobro organizuje i uradi nesto vredno.

Silvana је рекао...

Mea culpa, sta da radim. Kad ne citam tekst po Vuku, vec po baba Cvetanki :)