четвртак, 19. фебруар 2009.

Državna glupost

Dragi gospodine Ministre spoljnih poslova,

Ili kako bi već počinjalo to moje odvažno, ali doduše izmišljeno pismo upućeno jednoj od osoba navodno odgovornoj za aktuelnu državnu tajnu, da ne kažem glupost, koja više i nije tajna, čim je ja, kao i pola Srbije zna. Ali glupost zasigurno jeste - sve ovo i još više, ako su navodi lista Borbe tačni. Ministarka pravde nema pojma šta se dešava (kao što nije znala ni da dve plate nisu dozvoljene – al aj’ kao to je vratila u džavnu kasu), pa je ekipu uputila na Ministarstvo spoljnih poslova. Dalje, Ministarstvo spoljnih poslova nije bilo dostupno za komentare, Dačić nit' je potvrdio nit' demantovao, zvaničan stav Vlade je da novinari ne spekulišu o jednoj tako bitnoj temi i eto kako jedna priča počinje da smrdi i eto kako su čudni putevi novinarski i do kakvih sve informacija ti novinari dolaze. I onda vam naizgled mirno četvrtak popodne uzburka državna glupost doneta na, oh, krilima još jednog „srpskog nacionalnog pitanja da ne kažem interesa“ od velikog značaja.

Prema navodima lista Borbe, Vlada Republike Srbije je prošle nedelje pod šifrom državne tajne donela odluku da isplati 1 000 000 (slovima: jedan milion) dolara Sjedinjenim Američkim Državama kao naknadu za brutalno premlaćivanje američkog studenta Brajana Štajnhauera od strane našeg brbana zvanog Miladin Kovačević ( 900 000 odštete Brajanu, 100 000 za kauciju). Tolko od tvrdnji Miladinovih da se ovo nikada nije desilo ili da se dotični američki student samo spotakao o mišice kršnoga momka sa Balkana, pritom napadajući ga s leđa, šta li... Htedoh da ubacim i simpatičnu sličicu ovog omiladinca, al’ shvatih da bi to bilo možda previše, dovoljno što sam ga već nazvala brbanom. Dakle, desilo se to da je u spomenutom incidentu naš student na američkoj teritoriji blago rečeno unakazio američkog studenta, a onda je čudnim putevima našeg konzulata u Americi „deportovan“ da ne kažem prošvercovan u maticu Srbiju.

Naravno, „odmazda“ se pokrenula, ko dlanom o dlan, da ne kažem ko dlanom u facu američkog studenta, a čak je i Interpol raspisao poternicu za Miladinom. No, ne da se Miladin..ne daju ga ni mama ni tata, al' ne da ga ni Vlada Republike Srbije tim stranim plaćenicima, odlučujući se na „diplomatski gest“ otkupa.. Sudiće se našem Miladinu u Srbiji. Vlada Srbije promoviše nove oblike ponašanja. Uzorno. Verovatno bi dotični Brajan morao da preleti Atlantik ne bi li nešto rekao u svoju odbranu. Nisam sigurna oko procedura...je l' to sve mora vamo, ako je vamo il' tamo ako je tamo il' malo i tamo ako je vamo, da bi Brajan mogao da da izjavu, a Miladin ne bi mogao tamo, jer bi ga odmah uhapsili...ili ne, ako bi ga otkupili..
Kako ovo možda nije bilo dovoljno i ako su navodi Borbe tačni, Miladin je zajedno sa Vladom Republike Srbije odlučio da pljusne još jednu šamarčinu, ali ovog puta celoj srpskoj javnosti koja plaća porez, da ne kažem vredno radi (sram bilo svakog ko je Miladina osuđivao, sram sram). A posebno svoj onoj srpskoj pameti, kako vole da nazivaju sve te mlade, pametne, obrazovane, perspektivne, s vizijom uspešne Srbije lalala koju toliko mole da zaime boga ne ide u inostranstvo, zaime, pa ne u to inostranstvo, pa ni tamo ne cvetaju ruže.."Ne rasipajte se ako boga znate", povikuju vlasti. E, pa kad bi neko toj srpskoj pameti udelio milion dolara, pa ne bi im na pamet palo da idu da rade u tamo neku Skandinaviju npr. ili Španiju, Nemačku (wannabe)...ma kak’i!!!! I eto ne bi morali da kukaju kako im se inteligencija osipa...osipa se doduše zbog ovakvih gluposti, državnih tajni, svega, ali ne samo u fizičkom, demografskom smislu – već i u fiziološkom, medicinskom...valjda svakom normalnom u najmanju ruku pozli od ovakvih budalaština.

E sad...a šta bi na sve to npr. imao da kaže mladi Teodor fon Burg, mladi matematički genije u Srba, dečak kakvog davno nismo imali, a kom vlada republike srbije (kao sad ja to pišem malim slovima iz nepoštovanja – e baš sam im sad pokaz’la) duguje 320 000 dinara (da ne kažem 4 266 dolara), jer je npr. najpametniji mladi matematičar u Srba. Osvojio je bar 10 medalja po raznoraznim svetskim takmičenjima, a poslednju u nizu i srebrnu medalju, na juniorskoj Matematičkoj Olimpijadi u Južnoj Koreji prošle godine, pobedivši starije od sebe. Ali zašto vlada republike srbije nije isplatila mladom Teodoru nagradu za sve to – PA ZATO ŠTO JE SUVIŠE MLAD! Tačnije, mlad je pa ne znaju u koju kategoriju da ga svrstaju (recimo najpametniji?)...bio je još osnovac kad se takmičio sa srednjoškolcima, a nije bio srednjoškolac, a nemaju fond za osnovce koji su trenutno srednjoškolci ..
Eto, to je objašnjenje koje u Srbiji možeš da dobiješ od fonda za MLADE talente (koji je pod ingerencijom i patronatom vlade, naravno) i od ministarkle oMiladine i sporta gospođe te i te (bezobzirna sam totalno, mrzi me da tražim ime dotične po netu...ona sa šiškama - mada recimo da je to tretman koji ima mali Teodor, matematički genije u Srba). Dakle, u Srbiji si suviše mlad da budeš pametan...zapravo, suviše si mlad kad treba da primiš pare, novce, dolare, nagradu za to!!! Zlatno je ono pedagoško pravilo koje kaže: Oprezno sa novčanim nagradama kad su deca u pitanju, može nagrada da postane cilj po sebi!! Nije da nisu hteli, al' se eto isprečile razne nerešive birokratske peripetije. Srećom, istog dana kad je vest objavljena, Telekom Srbija se prijavio kao donator i dodelio mladom Teodoru nagradu u iznosu od 328 000 dinara. Svaka čast!!!

Ali, M’ladin, nit' je previše mlad da prebije tamo nekog amerikanca, nit' je previše mlad da država „razmišlja“ o njegovom otkupu vrednom milion dolara (zbog gluposti koje je lično napravio), nit' je previše mlad da se onako bezobrazno prošeta po skupštini republike srbije u pratnji poslanika radikalne stranke. Niti je previše mlad da ga svrstamo u kategoriju kriminalca..
E sad se javlja ideja - bokte pitaj kakve su to političke spletke i „usluge“.
A da ne spominjem gde bi još te pare mogle da se ulože...toliko ideja, da mi ne bi stalo sad sve ovde, ionako sam preterala s tekstom.

Eto tako..oslobodih se frustracije!
I za kraj, jako bih volela da ovo sa „diplomatskim gestom“ nije tačno, što čisto sumnjam, jerbo bi bila besna ko besan pas i ne baš previše srećna što mi zemlja ’vako imbecilna. A ako jeste poželela bih vladi srbije da je ne napusti baš sva pamet...mislim ta srpska pamet i inteligencija o kojoj toliko pričaju.. da ne kažem i omiladina, što ide po tom belom svetu, pa onda još i ostane .. ne daj bože prebije nekog.. c, c, c.
A ne, tim sojkama ipak plate da se vrate.


Au revoir.

9 коментара:

Tijana је рекао...

Koleginice, vidim, bas vas je ovo pogodilo... Da se malo stvari postave u perspektivu, podseticu samo da drzava obecala da ce za celu astronomiju za teritoriju cele Srbije, ove godine - medjunarodne godine astronomije, izdvojiti CAK CITAVIH 4.000.000 DINARA sto je CAK 50.000 DOLARA, naspram trichavih 1.000.000 DOLARA potrebnih da se "zastiti" nase gore (selektivan) list.

Ivana Horvat је рекао...

Ma ja sam van sebe...baš se potresam oko tih stvari hahah :D
Eto, čist primer MGA !!!
Na pomolu je blago rečeno - SKANDAL!!! Ovo je van svake pameti
puke puke puke
i onda u slučaju onog klinca ne mogu da se prevaziđu birokratski problemi, kako bi mu isplatili nagradu, a ovom m/*$&#" plaćaju da bi se upravo ti problemi razrešili!!! DIPLOMATSKI GEST!!!! Pozliće mi opet hahaha
puke puke puke
To je naš apsurd u kom se valjamo ko prasići u blatu!!!

Silvana је рекао...

Ako je vest tacna, tj. delo izvesno, imam pitanje: Ko je Miladin Kovacevic? Ili ko su ti Kovacevici?

A odgovor na pitanje zasto negde (drugde) ima a negde nema je trivijalan - tako su pare raposredjene po 'korpama'. E, sad, pravo je pitanje za mene na osnovu cega se pare rasporedjuju po, koliko kapiram, ministarstvima tj. ministartvo za obrazovanje ili nauku vs. ministarstvo za pravosudje ili spoljasnje poslove? Neki pisani "Kuvar" negde? Branio se i odbranio budzet drzave?

Ivana Horvat је рекао...

Kuvar nije loša reč za budžet, s obzirom da ga baš zakuvaju. A kako se raspoređuju novci, pa ne znam baš..recimo po tzv. interesnim sferama, odnosno po nacionlanom interesu i značaju...ova postavka već u startu zvuči smešno, jer su neke stvari van svake pameti, ali mi to jedino pada na pamet!
Naravno da će uvek više para imati ministarstvo unutrašnjih ili spoljnjih poslova od ministarstva za nauku i obrazovanje, dakako...pitanje je samo i kako se te pare troše...mis'im, sigurno se
mora čuvati nacionalni ugled, tako što će se plaćati besmislene sume novca za gluposti koje počine pojedinačni građani..
A ko je Miladin? Pa dok se nije potukao u Ameriku, bio je potpini anonimus, bar po mojim evidencijama. Ko su mu roditelji, nemam pojma, tolko se već nisam interesovala...al su ubeđeni da njihovo dete nije krivo! A ono što je očigledno je da je sve to poprilično politički zapleteno i potkovano. Dotini gospodin je prošvercovan u Srbiju, da se razumemo.
Skandalozno sve! Da nije skandalozno ovo s parama, ne bi se čuvalo ko državna tajna, svakako!!

Zo је рекао...

Vidim da si se bas najedila oko tog djidjana ali cuvaj zivce, to je samo jos jedna kap u moru gluposti ovde.

Ivana Horvat је рекао...

Eee baš dragi moj Zo...jedim se oko gluposi, a treba se još i udati hahahaha ;)
Šalim se but of course !!! ;)
Ma ništa, to me samo još više čini wanna go! :D

Silvana је рекао...

Wanna go where? Meni bilo zao sto se toliko jedis, pa k'o rekoh sebi mozda ti malo olaksa razdvajanje krusaka i jabuka :P Kako jedno ministarstvo trosi pare koje ima ne bi trebalo da te sekira osim ako to nije 'tvoje' tj. nadlezno. Bilo gde da odes to te nece zanimati, pa zasto se zbog toga sekirati u Srbiji?

A pitanje ko su ti Kovacevici mi doslo zato sto znam i iz sopstvenog i iz iskustva prijatelja da je daleko, daleko veca verovatnoca da te kao drzavljanina otadzbine pretstavnici Srbije diljem sveta ic ne zarezuju kad im dodjes sa problemom koji i mm otstupa od par poznatih mogucih nevolja. Najcesce je u pitanju 'ne znamo' i 'nemamo direktive iz zemlje kako postupiti' i sl. te pozitivne primere covek pamti vrlo dugo... sto nije tesko, retki su :/

Ivana Horvat је рекао...

He,he, e super ste mi svi s podrškom :) al' nisam se baš toliko najedila...umem da bidnem vrlo cinična i zajedljiva kad su ovakve imbecilnosti u pitanju..valjda teško digestujem sve te gluposti, koje su realno gledano i za očekivati ovde..
Ma mlada, glumpava ;) pa se sekiram oko tamo nekog Miladina >> oću reći, još me "boli" ovakva vrsta socijalne nepravde hahah dečije bolesti ;) prerašću..
I tako...

Ja bih u ESO, ali u Nemačku. Videćemo šta će od toga da bude!!
One vaše fotke iz Čilea su fantastične!!!

Ivana Horvat је рекао...

E sad ovaj "gest" kojim su dočekali Miladina u našem konzulatu, pre bih nazvala kriminalnom radnjom...
Al' tačno mogu da zamislim kako regluuarno otkantavaju ljude...
I onda nas stranci nazivaju srdačnim narodom...hahah važiii...srdačni smo al samo dok je to van profesionalnih tokova...u to valjda možeš da se uveriš već na prvom šalteru!