уторак, 29. јул 2008.

Ona je astronom

Cilj MGA2009 je da doprinese tzv. Milenijumskim razvojnim ciljevima Ujedinjenih nacija, od kojih su četiri povezani sa projektima MGA2009, a jedan od njih se odnosi na promovisanje jednakosti između polova i podsticanje žena da se bave naukom.

Žene danas čine približno četvrtinu od ukupnog broja profesionalnih astronoma.U nekim zemljama nema uopšte žena profesionalnih astronoma, dok ih u nekim drugim zemljama ima više od 50 % od ukupnog broja istraživača. Veoma je veliki broj žena koje odustaju od bavljenja naukom, što je takođe pokazatelj da društvene okolnosti ne favorizuju žene naučnike.

Jednakost između polova je osnovna briga čitave naučne zajednice bez obzira na geografski položaj. Svi regioni i svi kontinenti imaju svoje specifične probleme i teškoće. Program MGA2009 Ona je astronom ponudiće platformu koja će se odnositi samo na neke od tih problema.

Nacionalni koordinator: dr Tijana Prodanović (prodanvc@if.ns.ac.yu).

3 коментара:

Unknown је рекао...

Imam samo jednu kritiku za blog. Mislim da bi trebalo da svi postovi budu pisani na ћирилици, pošto je ćirilica korišćena i na samom logou MGA2009.
Pozdrav

Silvana је рекао...

:) pismeni smo ljudi svi, nadam se.

Za mene je izbor pisma rezultat kompromisa izmedju vremena koje mogu i koje zelim da odvojim za oglasavanje ovde. Uopste ne sumnjam da ce se pre ili kasnije pojaviti neko kome ce ћирилицa biti izbor.

Silvana је рекао...

?! WTF?! cirilicni (jedini, osim valjda ako se opredelim za drzavu Hrvatsku...) template bloga na srpskom ne pravi razlike u rodu?!